top of page

De oude universiteit, ’t Sjûkelân en natuurlijk het Planetarium Museum: stuk voor stuk blikvangers van Franeker. Het laatstgenoemde pronkstuk spreekt vooral bij toeristen tot de verbeelding. De authentieke inrichting en het machtige sterrenstelsel van Eise Eisinga zijn wereldberoemd. Maar ook in het buurpand kijk je je ogen uit.

 

Het Art Nouveau-interieur van Brasserie ‘De Stadstuin’ is namelijk wonderschoon. De sierlijke lijnen in het geëtste glas, het hagelwitte plafond en de antieke, keramische vloertegels illustreren het historische karakter van deze bruisende horecazaak.

 

Het huidige pand stamt uit 1745 en werd tijdens de bloeiperiode van de Universiteit van Franeker vooral door kooplieden en hoogleraren bewoond. In 1881 vestigde Sybren Gerrits van Balen zich erin met een koffiebranderij. De Irnsumer bracht via architect Nicolaas J. Adema kleur in de winkel door middel van exotische tegelillustraties verwijzend naar de handel in koffie en thee.

 

Tegenwoordig functioneert het pand aan de Eise Eisingastraat zogezegd als horecazaak. Brasserie ‘De Stadstuin’ zet naast goede koffie in op lunch en diner. Naast het historische karakter in de voorkamer kun je ook genieten van rust en beleving in de sfeervolle tuin.
 

Loop door de gangen van het Planetarium Museum en ruik de geur van huisgemaakte appeltaart die met souplesse voor je klaar gemaakt wordt. De Stadstuin ademt rijke ervaringen gekoppeld aan nieuwe invloeden. Bezoek ook het opgeknapte, knusse terras in de achterliggende tuin: een schilderachtig plekje middenin het stadscentrum!

bottom of page